معاملات نهانی (Insider Trading) چیست و چرا غیرقانونی است؟
معاملات نهانی از معروفترین معاملات غیرقانونی است که احتمالاً نام آنها را شنیدهاید. دقت داشته باشید که از افراد مختلف تا سیاستمداران میتوانند در شکلگیری معاملات غیرقانونی نقش داشته باشند. در ادامه به بررسی مفهوم معاملات نهانی میپردازیم و سپس دلایل غیرقانونی بودن آنها را توضیح میدهیم، پس تا انتها با ما همراه باشید.
معاملات نهانی چیست؟
بطورکلی به خریدوفروش سهام یک شرکت دولتی یا اوراق بهادار که مبتنی بر اطلاعات غیرعلنی مربوط به آن شرکت است معاملات نهانی میگویند. امروزه در تعداد بسیار زیادی از کشورها هر نوع معاملهای که مبتنی بر افشای اطلاعات داخلی یک شرکت انجام میگیرد معامله غیرقانونی محسوب میشود. اما در عین حال در همین کشورها برخی از اشکال معاملات داخلی کاملا قانونی هستند و هیچ محدودیتی برای آنها وجود ندارد.
جالب است بدانید که امروزه Insider Trading در حوزه ارزهای دیجیتال نیز راه یافتهاند. در این حوزه افراد و سرمایهگذاران خریدفروش رمزارزهای مختلف را با استفاده از اطلاعات پروژهها که بصورت عمومی منتشر نشدهاند انجام میدهند. لازم به ذکر است که امروزه سودآوری در معاملات نهانی تنها با شناسایی و بررسی روندهای موجود در بازار انجام میگیرد. البته دقت داشته باشید که شناسایی این روند به سادگی امکانپذیر نیست و با محدودیتهای بسیاری مواجه است و شما نمیتوانید به سادگی به آن دست یابید. میتوان گفت تنها راه ممکن جهت سودآوری در معاملات نهانی یا هر نوع معامله دیگری دریافت اطلاعات خصوصی است. البته دقت داشته باشید که اطلاعات خصوصی همان اطلاعاتی هستند که بصورت عمومی منتشر نشدهاند.
درنهایت دقت داشته باشید که امروزه معاملات مختلفی که با استفاده از اطلاعات خصوصی که هنوز بصورت عمومی منتشر نشدهاند انجام میگیرند را معاملات نهانی مینامند.
افشاگر داخلی کیست؟
بطورکلی از دو راه مختلف میتوان شخصی را بهعنوان افشاگر داخلی معرفی کرد. در ادامه به بررسی این دو روش میپردازیم.
- روش اول
در این روش زمانی که یک فرد به اطلاعات حساس و شخصی یک شرکت که بصورت عمومی منتشر نشدهاند دست مییابد افشاگر داخلی نامیده میشود. احتمالاً از پیش با این تعریف افشاگر داخلی آشنا بودید، چراکه این مفهوم بسیار رایج است. لازم به ذکر است که در این روش تفاوتی ندارد که اطلاعات توسط فرد دیگری به شخص گفته شده است یا اینکه وی خود به آنها دست یافته است، چراکه در هر صورت این فرد افشاگر داخلی نامیده میشود.
- روش دوم
در این روش زمانی که یک فرد مالک بیش از ۱۰ درصد از سهام یک شرکت میشود، افشاگر داخلی نامیده میشود. به این ترتیب میتوان گفت مدیران یک شرکت و دیگر مدیران رده بالا آن شرکت یک افشاگر داخلی هستند.
کدام طرفها در معاملات نهانی شرکت دارند؟
معاملات نهانی نیز همانند دیگر معاملات نیاز به بیش از یک طرف دارند و تنها با یک شخص انجامپذیر نیستند. بطورکلی نهادهای دخیل در معاملات نهانی به سه دسته تقسیم میشوند که در ادامه به بررسی آنها میپردازیم. دقت داشته باشید که نهادهای دخیل در Insider Trading گاهی با هم همپوشانی نیز دارند.
- پیش از هر چیزی یک شرکت وجود دارد که اطلاعات آن به خطر افتاده است. در این شرکت افشاگر داخلی به معامله دادههای اطلاعاتی و هر دارایی باارزش دیگر میپردازد.
- افشاگر داخلی در یک شرکت اطلاعات محرمانه بسیار زیادی در اختیار دارد. این افراد میتوانند این اطلاعات را فاش کنند و دیگران از آن به نفع خود استفاده کنند.
- در این دسته تعدادی سرمایهگذار جای میگیرد که به اطلاعات محرمانه افشاگر داخلی تمایل و علاقه بسیار زیادی دارند. دقت داشته باشید که این افراد از اطلاعات محرمانه فاششده در سرمایهگذاریهای خود بهره میگیرند.
- لازم به ذکر است که افشاگر داخلی گاهی اوقات با استفاده از اطلاعات محرمانهای که در دست دارد شروع به خرید سهام میکنند و به سود شخصی دست مییابند. درنتیجه میتوان گفت در برخی شرایط شخص دوم و سوم میتواند یک نفر باشد.
انواع معاملات نهانی
همانطور که گفتیم معاملات نهانی امروزه به دو شکل قانونی و غیرقانونی انجام میشوند. این دو شکل انواع معاملات نهایی نامیده میشوند. البته دقت داشته باشید که معروفترین نوع معاملات نهانی، معاملات نهانی غیرقانونی است. در ادامه به بررسی انواع معاملات نهانی میپردازیم.
1- معاملات نهانی قانونی
معاملات نهانی قانونی نوعی معامله است که افشاگر داخلی نوع دوم شروع به معامله میکند. همانطور که گفتیم افشاگر داخلی نوع دوم فردی است که بیش از ۱۰ درصد سهام یک شرکت را در اختیار دارد. لازم به ذکر است که معاملات نهانی قانونی یکی از رایجترین معاملات هستند که بصورت هفتگی در بازار سهام انجام میگیرند. دقت داشته باشید که معاملات نهانی قانونی تا زمانی که مدیران یا مسئولان شرکت گزارش معاملات خود را به کمیسیون بورس و اوراق بهادار ارائه دهند کاملاً قانونی هستند. گزارش معاملات این افراد شامل افشای سهام، معاملات آنها و هر گونه تغییر مالکیت در سهام است.
برای آنکه مفهوم معاملات نهانی قانونی را بهتر درک کنید دقت داشته باشید که زمانی که مدیرعامل هر شرکت یا نهاد شرکت خود را بازخرید میکند این معاملات در دسته معاملات نهانی قانونی جای میگیرند. همچنین زمانی که کارگران یک شرکت سهام شرکتی که در آن کار میکنند را خریداری مینمایند نیز یک معامله نهانی قانونی صورت گرفته است. شایان ذکر است که پس از آنکه سهام یک شرکت توسط مدیرعامل آن شرکت خریداری میشود قیمت سهام بطورمعمول با نوسان مواجه میشود. از معروفترین معاملات نهانی قانونی که احتمالاً آن را بشناسید میتوان به تجارت وارن بافت اشاره کرد. این سرمایهگذار معروف آمریکایی به معامله شرکتهای زیرمجموعه شرکت Berkshire Hathaway مشغول است.
2-معاملات نهانی غیرقانونی
معاملات نهانی غیرقانونی نوعی معامله هستند که در آنها یک فرد با استفاده از اطلاعات شخصی که هنوز بصورت عمومی منتشر نشدهاند به معامله سهام آن شرکت میپردازد. دقت داشته باشید که معاملات نهانی غیرقانونی مجازاتهای بسیار شدیدی نظیر؛ جریمههای سنگین و حبس دارد.
احتمالاً با خود میگویید کدام اطلاعات یک شرکت مهم هستند و دسترسی به آنها غیرقانونی است؟ دقت داشته باشید که هر دادهای که میتواند بر ارزش سهام یک شرکت تأثیر مهمی بگذارد نوعی اطلاعات مهم به شمار میآید. لازم به ذکر است که سرمایهگذاران با دسترسی با اطلاعات شخصی و مهم یک شرکت نسبت به بقیه مردم مزیت بخشیده میشوند و از دیگر خریداران سهام پیشی میگیرند. به همین جهت مطابق با قوانین کمیسیون بورس و اوراق بهادار دسترسی به این اطلاعات غیرقانونی و غیرمنصفانه است. درنهایت دقت داشته باشید که معاملات تاجر و نویسنده معروف آمریکایی یعنی مارتا استوارت در سال ۲۰۰۱ از معروفترین و شناخته شدهترین Insider Tradingغیرقانونی هستند.
چرا معاملهکردن با اطلاعات نهانی غیرقانونی است؟
کمسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده خریدوفروش اوراق بهادار را نوعی معامله نهانی غیرقانونی مینامند. معامله نهانی غیرقانونی موجب میشود که برخی از افراد نسبت به برخی دیگر دارای مزایای ناعادلانهای باشند، به همین خاطر این معاملات غیرقانونی هستند و در هر کشور مجازات خاصی برای آنها در نظر گرفته شده است. دقت داشته باشید که در بستر معاملات نهانی غیرقانونی افشاگر داخلی میتواند بر ارزش سهام یک شرکت بصورت مصنوعی تأثیر بگذارد.
بطورکلی میتوان گفت معاملات نهانی در بازار سهام بصورت غیرمنصفانه و ناعادلانه مزایای بسیاری برای افشاگر داخلی به همراه دارند. همچنین این معاملات منافع افشاگرداخلی را بالاتر از منافع هر فردی به ویژه فردی که افشارگر نقش محافظت از داراییها و منافع او را دارد قرار میدهد. درنتیجه این معاملات غیرقانونی و نامشروع هستند. از دیگر مزایای غیرقانونی بودن معاملات نهانی این است که افشاگر با استفاده از آنها میتواند بر ارزش قیمت سهام یک شرکت تأثیر بگذارد و آن را تغییر دهد.
معاملات نهانی چطور بر ارزهای دیجیتال تأثیر میگذارد؟
همانطور که میدانید در ماههای اخیر ارزش ارزهای دیجیتال بیت کوین و اتریوم بصورت باورنکردنی و بسیار زیادی افزایش یافته است. درنتیجه این افزایش ارزش معاملهگران جدید و بسیار زیادی ازجمله معاملهگران بازار سهام و فارکس به این ارزهای دیجیتال روی آوردهاند. دقت داشته باشید که هدف معاملهگران از این امر کسب سود بسیار از بازار ارزهای دیجیتال است. اما فراموش نکنید که سهم بسیار زیادی از معاملات نهانی به حوزه دیفای و صرافیهای غیرمتمرکز اختصاص دارد.
همزمان با رویآوردن معاملهگران مختلف به حوزه Insider Trading تعدادی از روشهای مرسوم معاملات روزانه که در بازارهای سهام قابل استفاده بودند به بازار ارز دیجیتال راه یافتند. از معروفترین این روشها میتوان به تاکتیکهای خرید با شکست سطوح مقاومتی و اسکالپینگ اشاره کرد. میتوان گفت ناراحتی خاصی از حضور استراتژیها در بازار رمزارزها وجود ندارد اما فرانت رانینگ که نوعی استراتژی خاص میان معاملهگران روزانه است میتواند ایجاد ناراحتی کند. دقت داشته باشید که فرانت رانرها پس از جذب مقدار بسیار زیادی پول یعنی بیش از صد میلیون دلار شروع به رونمایی از صرافیهای ارز دیجیتال میکنند و در غیراینصورت این امر امکانپذیر نیست.
دیفای چیست؟
بطورکلی میتوان گفت دیفای به معنای امورمالی غیرمتمرکز یا ارائه محصولات مالی بصورت غیرمتمرکز است. دقت داشته باشید که تمام محصولات مالی غیرمتمرکز بر روی یک بلاکچین طراحی و اجرا میشوند. از مهمترین ویژگیهای دیفای یا امور مالی غیرمتمرکز میتوان به متنباز بودن، بدون مجوز بودن، کنترل اطلاعات و ذخیره توزیعشده اطلاعات اشاره کرد.
صرافی غیرمتمرکز چیست؟
صرافی غیرمتمرکز از محبوبترین انواع صرافیهای ارز دیجیتال است که کاربران میتوانند بصورت همتا به همتا و بدون نیاز به هیچ شخص سوم یا نهاد متمرکز به معامله ارزهای دیجیتال بپردازند. دقت داشته باشید که این نوع صرافی ارز دیجیتال امنیت بسیار بالایی دارد و هیچ خطری داراییهای کاربران را تهدید نمیکند.
معاملات اسکالپینگ چه نوع معاملاتی هستند؟
بطورکلی میتوان گفت که تریدر در معاملات اسکالپینگ باید از تغییرات بسیار کم قیمت بهره گیرد و به سود دست یابد. دقت داشته باشید که در این نوع معاملات تریدر باید یک استراتژی قوی و بسیار حرفهای برای زمان خروج خود داشته باشد، چراکه اگر این زمان به درستی تعیین نشود تمام سودهای کوچک قبلی از بین خواهند رفت. فراموش نکنید که در معاملات اسکالپینگ تریدرها بسیار زود حتی کمتر از ۵ دقیقه معامله را میبندند و از بازار خارج میشوند. همچنین این روش ریسک بسیار زیادی به همراه دارد، به همین خاطر باید همیشه پشت سیستم خود باشید و در مواقع نیاز به سرعت تصمیم خود را بگیرید.
عوامل موثر در معامله اسکالپینگ
بدون شک میدانید که در هر نوع استراتژی ترید عوامل بسیاری دخیل هستند. معاملات اسکالپینگ نیز از این قاعده مستثنی نیستند. مهمترین عواملی که در معاملات اسکالپینگ اثرگذار هستند عبارتند از؛
- حجم معاملات
- نوسان
- بازه زمانی
- مدیریت ریسک
فرانت رانینگ به چه معنا است؟
بطورکلی در بورس اوراق بهادار به سفارش گذاشتن افراد آگاه از اطلاعات محرمانه یک سهم پیش از آنکه معامله موردنظر باز شود فرانت رانینگ گفته میشود. در بازارهای سنتی زمانی که یک معامله بزرگ در حال اتفاق افتادن است فرانت رانینگ اتفاق میافتد. اما در سمت دیگر در بازار ارزهای دیجیتال زمانی که یک معاملهگر از اطلاعات و دیتاهای مهم افشاگر داخلی پیش از انتشار آنها استفاده میکند و بر قیمت یک ارز دیجیتال تأثیر میگذارد فرانت رانینگ اتفاق میافتد. درنهایت دقت داشته باشید که فرانت رانرها با استفاده از اطلاعات و دادههایی که تنها مختص به عده خاصی از افراد است و در دسترس همگان قرار ندارد شروع به خریدوفروش یک ارز دیجیتال میکنند و به این ترتیب بر قیمت آن در بازار تأثیر مهمی میگذارند. درنتیجه میتوان گفت فرانت رانرها نسبت به دیگر معاملهگران یا حتی کل بازار برتری دارند. چراکه این افراد از اطلاعات خصوصی و منتشرنشده استفاده میکنند. فرانت رانینگ امروزه نوعی دستکاری بازار به شمار میآید. همچنین در خود ویژگیهای معاملات نهانی را دارد و غیرقانونی است.
فرانت رانینگ چطور در صرافیهای ارزهای دیجیتال اتفاق میافتد؟
احتمالاً میدانید که در بازار ارزهای دیجیتال از رباتهای زیادی جهت خودکارسازی معاملات و انجام سادهتر آنها استفاده میشود. رباتهای فرانت رانینگ بطور کاملاً خودکار اطلاعات بازار را ترکیب و بازاریابی میکنند و درنتیجه فرانت رانینگ را انجام میدهند. البته دقت داشته باشید که رباتهای فرانت رانینگ و حملات آنها بطور معمول در صرافیهای غیرمتمرکز دیده میشوند و در صرافیهای متمرکز این اتفاق رخ نمیدهد. دقت داشته باشید که امروزه کاربران فرانت رانینگ برای آنکه بتوانند از صف طولانی موجود در امان بمانند باید از رباتها استفاده کنند. اما استفاده از آنها هزینه بسیار زیادی به کاربر متحمل میکند.
چگونه میتوان از فرانت رانینگ جلوگیری کرد؟
دقت داشته باشید که فرانت رانینگ بیشتر در معاملات بزرگ اتفاق میافتد به همین خاطر کاربران میتوانند تراکنشهای بزرگ خود را تقسیمبندی کنند و آنها را در بخشهای کوچکتر انجام دهند. همچنین کاربران میتوانند از راهحل مقیاسپذیر Telos EVM بهره گیرند. این راهحل برای برنامههای مبتنی بر زبان سالیدیتی فراهم شده است و هدف از طراحی و ایجاد آن تحول در حوزه دیفای است. لازم به ذکر است که Telos EVM نوعی زنجیره لایه یک است که با ماشین مجازی اتریوم سازگاری کامل دارد و با مشکلات مختلفی نظیر؛ فرانت رانینگ، قیمت بالای گس، سرعت پایین تراکنشهای شبکه اتریوم و... مقابله میکند.
نمونههایی از معاملات نهانی
Insider Trading در سالهای اخیر بر بازار سهام تاثیر بسیار زیادی گذاشته است. در ادامه به بررسی مهمترین نمونههای معاملات نهانی میپردازیم که در بازار بورس و اوراق بهادار توسط افراد معروف انجام شده است.
مارتا استوارت
در دسامبر ۲۰۰۱ سازمان غذا و دارو در اطلاعیهای اعلام کرد که مجوزی برای داروی اربیتوکس صادر نمیکند. دقت داشته باشید که اربیتوکس از مشهورترین داروهای ضد سرطان است. لازم به ذکر است که شرکت سازنده این دارو پیشبینی میکرد که مجوز آن را از سازمان غذا و دارو خواهد گرفت به همین خاطر سهام آن تا حد بسیار زیادی سقوط کرد و بسیاری از سهامداران پول و دارایی خود را از دست دادند. اما در عین حال اعضای خانواده و دوستان مدیرعامل این شرکت یعنی ساموئل واکسال تحت تأثیر این اتفاق قرار نگرفتند و هیچ آسیبی به آنها وارد نشد. در ابتدا باور این امر کمی سخت و دشوار بود اما کمسیون بورس و اوراق بهادار پس از گذشت مدتها راز این امر را فاش کرد. واکسال پیش از آنکه تصمیم سازمان غذا و دارو اعلام شود به تعدادی از مدیران دستور داد که سهام خود را بفروشند. جالب است بدانید که حتی خود او نیز به دنبال فروش سهام خود بود. مارتا استوارت، تاجر خردهفروش آمریکایی، چند روز پیش از آنکه تصمیم سازمان غذا و دارو اعلام شود حدود ۴۰۰۰ سهم از سهام این شرکت که متعلق به او بود را فروخت و با این امر حدود ۲۵۰۰۰۰ دلار سود به دست آورد. خوب است بدانید که ارزش سهام این شرکت معروف از ماههای بعد از ۶۰ دلار به حدود ۱۰ دلار سقوط پیدا کرد.
ایوان بوسکی
ایوان بوسکی از معاملهگران مشهور آمریکایی در بازار سهام است که در دهه ۱۹۸۰ با مشارکت در جنجال معاملات نهانی به شهرت بسیاری دست یافت. البته بوسکی در این کلاهبرداری تنها نبود و بسیاری از مقامات بانکهای سرمایهگذاری ایالات متحده نیز با وی همکاری داشتند. در سال ۱۹۸۷ کمسیون بورس و اوراق بهادار زمانی که تعدادی از شرکای بوسکی او را متهم به جعل اسناد قانونی کردند شروع به انجام تحقیقات کرد و دریافت که بوسکی با استفاده از افشاگران داخلی در کسبوکارهای خود تصمیمگیری میکند.
جمع بندی
دقت داشته باشید که Insider Trading تهدیدی آشکاری برای بازار سهام هستند. البته دقت داشته باشید که این معاملات شهرت چندانی ندارند و بسیاری از کاربران ارزهای دیجیتال حتی آن را نمیشناسند. همانطور که گفتیم امروزه استفاده از معاملات نهانی جرم است و برای آن در هر کشور مطابق با قوانین خاص مجازات منحصربهفردی در نظر گرفته شده است اما دقت داشته باشید که تا به امروز هیچ تصمیم قانونی جهانی در رابطه با آن گرفته نشده است.
مرجع: coinmarketcap
Comments
Post a Comment