چگونه در بازار رنج (Range-Bound) ترید کنیم؟

 اگر شما یکی از کسانی هستید که در کار ترید ارز‌ دیجیتال هستید، حتما با نوسات بازار ارز دیجیتال اشنایی دارید. نمودار نوسانات و قیمت شاخصه اصلی در هر بازار است. این نوسان قیمت امکان دارد در بعضی زمان‌ها واکنش‌های مختلفی نشان دهد مثلا امکان دارد یک روز صعودی و یک ساعت بعد نزولی باشد. اما در کل بازار به دو صورت روند ( روندار ) و رنج ( بدون روند) تقسیم می‌شود. در بازار رونددار قیمت گاهی نزولی وگاهی صعودی است ونوسان قیمت بسیار مشاهده می‌شود. ولی در بازار رنج  (Range-Bound) عملا بازار خنثی است و تغییراتی در قیمت مشاهده نمی‌شود. 

آموزش معامله ارز دیجیتال؛ ترید چیست و تریدر کیست؟

همان گونه که در بازار‌های رونددار برای سود به روند صعودی و نزولی قیمت بازار نگاه خواهید کرد، در بازار رنج استراتژیی کارآمدی تر برای به دست آوردن سود نیاز دارید، زیرا سود در این بازار پورتفو هر ترید بسیار مهم می‌باشد. در ادامه قصد داریم در باره چگونگی ترید در بازار رنج صحبت کنیم و با الگو‌های مهمی که در این بازار با آن برخورد خواهی کرد آشنا شویم.

ترید در بازار رنج چیست؟

ترید در بازار رنج


ترید در بازار رنج یک  استراتژی معاملاتی است، معامله‌گر نقاط اشباع خرید و فروش یا همان نقاطی که در آن معامله حمایت یا مقاومت می‌شود را شناسایی می‌کند. تریدر‌ها سعی می‌کنند در بازار رنج نواحی اشباع فروش یا همان جایی که از خرید دارایی‌ها حمایت می‌کنند و یا در نواحی اشباع خرید یا زمانی که قیمت به بیشترین مقاومت خود رسیده است، در این زمان‌ها اقدام به فروش دارایی‌های خود می‌نمایند. 

 ترید معمولا در هر بازه‌ایی امکان پذیر می‌باشد، ولی زمانی از ترید بهترین و بیشترین بهره را می‌توان گرفت که در بازه خنثی معاملات را انجام داد، زمانی بازه خنثی است که جهتی نداشته باشد یعنی نه صعودی باشد و نه نزولی. اگر بازار روندی جهت دار داشته باشد استراتژی ترید تاثیر ندارد. این شرایط هنگامی به بحرانی‌ترین حالت خود می‌رسد که معامله گران در زمان خرید و فروش دارایی خود دچار اشتباه می‌شوند. 

انواع رنج

اگر قصد دارید در ترید در بازار رنج موفق شوید. باید در باره انواع سازوکار این بازار اطلاعات کافی داشته باشید. در ادامه چهار الگو معروف و رایج را برسی می‌کنیم. 

رنج مستطیلی‌شکل (Rectangular Range)

در رنج مستطیلی، با حرکات جانبی یک حمایت ومقاومت ترید را انجام می‌دهیم. این نوع ترید ممکن است هم در روند صعودی بازار و هم در روند نزولی بازار دیده شود؛ اما رنج مستطیلی بیشتر در بازار‌های دنباله‌دار و یا کانال‌های رنج بیشتر رخ می‌دهد. 

در رنج مستطیلی، در شرایط متفاوت بازار با حرکات جانبی قیمت بین یک مقاومت و یک حمایت رو‌به‌رو هستیم. اما این اتفاقات بیشتر در بازار‌هایی که دارای رنج دنباله‌دار یا کانال‌های رنج هستند بیشتر رخ می‌دهد.مناطق  مقاومت و حمایت زمانی که رنج به صورت مستطیلی رخ می‌دهد به صورت واضحی دیده می‌شود.  خطوط میانگین معمولا در نقاط کف و سقف در رنج مستطیلی معمولا  صاف و یک نوار افقی تشکیل می‌دهد. این عوامل باعث می‌شود که بدون استفاده از اندیکاتور این رنج به اسانی تشخیص داده شود.

مزایا: رنج مستطیلی خود به تنهایی نشان دهنده یک دوره تثبیت قیمت است، رنج‌های دیگر در فریم‌ها بالا رخ می‌دهند ولی رنج مستطیلی در فریم‌های پایین رخ می‌دهد.

معایب: معامله‌گر باید بازار را در یک قالب مستطیلی و نوسانات بازه مستطیلی را الگوی بلند مدت خود قرار دهد تا در بلند مدت در معاملاتش ضرر نکند. 

رنج مورب (Diagonal Range)

یکی دیگر از الگو‌های رایج فارکس و ارز‌های دیجیتال رنج مورب است، که محبوبیت بسیار بالایی در میان معامله‌گران دارد. در رنج مورب با کمک ترندلاین بالا و پایین می‌توان بریک اوت (Break Out) را شناسایی و ترید مورد نظر را انجام دهیم.  

در رنج مورب یک کانال می‌تواند روند نزولی یا صعدی داشته باشد. این کانال‌ها امکان این را نیز دارند که همانند رنج مستطیلی پهن یا جمع شوند. 

مزایا: بریک اوت، معمولا در رنج مورب در جهت مخالف و با حرکت روند رخ می‌دهند. دانستن همین نکته کمک بسیار زیادی در شناسایی محدوده بریک اوت می‌کند تا معامله گران سود کافی را ببرند. 

معایب:بریک اوت در رنج مورب معمولا بسیار سریع رخ می‌دهد؛ ولی گاهی نیز امکان اینکه مدت طولانی‌تری رخ دهد نیز وجود دارد. همین اختلاف در زمان بریک اوت می‌تواند معامله‌گران را دچار اشتباه کند.

رنج ادامه‌دهنده (Continuation Range)

رنج ادامه دهنده بر اساس الگو‌های نمودار که چه زمانی روند بازار صعودی است یا نزولی پیش می‌رود. این کار به منظور اصلاح و عیب یابی بازار صورت می‌گیرد. الگو‌هایی همانند مثلث، کنج و پرچم چه در حالت نزولی یا صعودی در بازار غالبا جزئی از زیر مجموعه رنج ادامه دهنده هستند. باید در رنج ادمه دهنده محدوده معاملات را با محدوده مبنای معاملات خود قرار دهیم تا استراتژی رنج ادامه دهنده بنا بر انتظار‌تان عمل کند، یا برای ورود به بازار به فریمی که معاملات خود را انجام می‌دهید و یا زمان بریک اوت اتفاق می‌افتد  واکنش شما به این وقایع بسیار تاثیر گذار است. رنج ادامه دهنده در هر بازه‌ایی امکان رخ دادن دارد فرقی ندارد رنج صعودی باشد یا نزولی . 

مزایا: رنج ادامه دهنده بیشتر زمانی رخ می‌دهد که الگوی جاری بازار در میانه روند خود باشد و در این صورت بریک اوت بسیار سریع رخ می‌دهد و سریع ختم می‌شود. معامله‌گر‌هایی که در بازه زمانی بسیار کوتا می‌خواهند سود کنند، این معاملات می‌تواند بسیار کمک کند. 

معایب: رنج ادامه دهنده در میانه سایر روند‌ها رخ می‌دهد، معامله‌گران امکان دارد محاسبات خود را با توجه به متغییر‌هایی که رخ می‌دهد با پیچیدگی زیادی رو به رو شوند.این شرایط می‌تواند برای معامله‌گران تازه کار مشکل ساز شود. 

همچنین بخوانید: 

در کدام کشورها مالیات بیت کوین دریافت نمی‌شود؟ معرفی 7 کشور طرفدار کریپتو

رنج بی‌قاعده یا نامنظم (Irregular Range)

در نگاه اول رنج بی‌قاعده یا نامنظم، از بسیاری محدود‌های  رنجی مشخصی پیروی نمی‌کند؛ بعضی از اوقات بازار بسیار بی‌قاعده می‌شود، در بازار بی‌قاعده به کمک خط پیوت(Pivot)  در بازار سطوح حمایت و مقاومت شکل می‌دهد. اینکه شما بتوانید در بازار رنج بی قاعده تعیین کنید محدوده‌های حمایت و مقاومت را می‌تواند کار بسیار دشواری باشد.به خاطر این سختی تریدر‌ها اکثرا در محدودی نزدیک به پیوت معاملات خود را انجام می‌دهند تا بتوانند سطوح مقاومت و حمایت را شناسایی کنند. با انجام ترید در محدوده پیوت، فرصت‌های معاملاتی مناسبی می‌توانید دست پیدا کنید. 

مزایا: محدوده رنج بی‌قایده برای ترید فرصتی عالی برای شناسایی سطوح مقاومت است. 

معایب: یکی از سختی‌های رنج بی‌قاعده پیچیدگی آن است، که معامله‌گران تازه کار و کهنه کار را مجبور به استفاده از برنامه‌های تحلیلی دیگر بازار می‌نماید. 

استراتژی ترید برای بازار رنج

اکثر کسانی که در بازار رنج ترید می‌کنند، به دنبال سود هستند. اگر شما نیز می‌خواهید وارد این بازار شوید و سود فراوانی بکنید؛ علاوه بر اصول اولیه رنج باید از استراتژی‌های این بازار و ترید نیز آگاهی کافی داشته باشید. در ادامه به نکاتی که در این بازار به شما کمک خواهد کرد اشاره می‌کنیم. 

شناسایی محدوده رنج

اولین کار که قبل از ورود به بازار رنج باید انجام دهید باید با رنج به صورت کامل اشنا شوید. در بازار رنج امکان دارد بعد از نوسانات قیمت در محدود‌ایی حمایت یا مقاومت صورت بگیرد. به طور معمول پس از دو برخورد با حمایت یا مقاومت در بازار رنج شکل می‌گیرد. در بازار رنج اماکن اینکه نقاط بالا پایین بر روی خط یکسان و مشابهی شکل نگیرد امکان دارد؛ ولی تا حد امکان باید به یک دیگر نزدیک باشد. 

برخی از کسانی که در بازار رنج معامله می‌کنند، پس از دو صعود و نزول قیمت شروع به معامله می‌کنند. رنج زمانی صورت می‌گیرد که پس از صعود و نزول قیمت به گونه‌ایی خطی مستقیم در نمودار ایجاد شود به این نوسانات را به هم متصل  کند. 

مشخص‌کردن نقطه ورود

باید پس از اینکه بازار رنج خود را شناسایی کردید، نقطه‌ایی که می‌خواهید وارد  بازار نیز شوید را تعیین کنید. تریدر‌ها به صورت کلی این استراتژی را دارند که در حدوده حمایت وارد و در محدوه مقاومت از بازار خارج می‌شوند. کسانی که می‌خواهند وارد بازار رنج شوند لازم است علوم و دانش‌های مورد نیاز بازار را رنج را در بر بگیرند مانند: ابزار تحلیلی و تکنیکال ، شاخص قدرت نسبی (RSI)  و اندیکاتور استوکاستیک برای مشخص کردن محدوده اشباع خریدو فروش استفاده کرد.با استفاده از قدرت تحلیلی و ابزار‌های مختلف می‌توان بهترین زمان ورود و خروج به بازار را پیدا کرد. 

مدیریت ریسک

به صور کلی در همه بازار‌ها ریسک یکی از پایه‌های مهم و اساسی است. در بازار رنج ریسک اینکه چه زمانی وارد بازار شوید یا چه زمانی از بازار خارج شوید، ورود و خروج از بازار ستون اصلی معامله در بازار‌های مالی است، با زمان بندی درست واصولی برای ورود و خروج از بازار می‌توانید سود خود را افزایش دهید، و می‌توان گفت این مسئله در بازار رنج  اصلی‌ترین رکن این بازار است. 

یکی از کار‌هایی که می‌توانید انجام دهید تا ریسک کمتری کنید و متضرر نشوید این است که حد ضرر(Stop Loss)  خود را تعیین کنید. اگر قصد  دارید دارایی خود را در محدوده مقاومت بفروشید، باید حد ضرر(Stop Loss)  را به نحوی تنظیم کنید که از قیمت پیشین خود بیشتر باشد. همین مسئله در باره خرید در محدوده حمایت نیز صدق می‌کند. 

آموزش انتخاب بهترین نقطه

اگر بتوانید ریسک را به طور کارآمد مدیریت کنید، در این صورت بهترین نتیجه را از معاملات رنج را به دست می‌آورید.اگر به بازار رنج اشنایی داشته باشید و مبانی واصول اولیه این بازار را بلد باشید می‌توانید در این بازار به پیشرفت برسید، و با انجام معاملات به سود آوری مناسبی برسید. 

استراتژی ترید در زمان بریک اوت

استراتژی ترید


 بریک اوت به افزایش ناگهانی دامنه نوسانات در ناحیه رنج گفته می‌شود؛به گونه‌ایی که نمودار قیمت دارای سقف یا کف‌های جدیدی باشد. روندی جدید در ادامه بریک اوت صورت می‌گیرد. بریک اوت نیز زمانی ایجاد می‌شود که دامنه نوسانات مدت زمان زیادی در محدود رنج باقی می‌ماند. عرضه و تقاضا می‌تواند در قیمت تحولات عظیمی در قیمت ایجاد کند و معامله‌گر‌ها را به وارد بازار شدن ترغیب کند. 

بریک اوت را جک شواگر (Jack Schwager)  در یکی از جدید‌ترین کتاب‌هایش با نام جادوگران ناشناخته بازار   (Unknown Market Wizards)  اینگونه تعریف می‌کند:

بریک اوت به حرکت بیشتر با کمتر قیمت در محدوده رنج گفته می‌شود، محدوده رنج به  الگوی تثبیتی مانند الگوی مثلث و پرچم هستند. بریک اوت به فرا رفتن قیمت از محدوده رنج یا تثبیت است؛ ولی در این روند امکان تغییر جهت روند نیز حضور دارد. 

سطوح حمایت و مقاومت مشخص

اگر به هر صورت می‌خواهید خطوط حمایت و مقاومت را پیدا کنید بهتر است که این احتمال را بدهید که این نقاط اصلا وجود ندارند. این خطوط در اصل بر اساس رفتار معامله‌گران شکل می‌گیرد،سطوح حمایت و مقاومت موضوعات پیچیده متافیزیکی نیستند. خریدارن اکثر اوقات در پایین‌ترین محدوده رنج اقدام به خرید می‌کنند، برخی از این سفارشات تا انتها تکمیل می‌شوند و بعضی دیگر سفارشات تکمیل نمی‌شود. سفارشاتی که تکمیل نمی‌شوند توسط معامله‌گر‌ها با حرکتی تهاجمی اقدام به خرید این سفارشات با مبالغ بالا‌تر می‌کنند؛با این کار باعث می‌شود مومنتوم افزایش یابد و خریداران دیگر را برایی ورود به بازار ترغیب می‌کند. 

پذیرش قیمت در سطوح کلیدی

رنج بیشتر در نزدیکی نقطه بریک اوت فشرگی پیدا می‌کند.پس از آنکه  رنج فشردگی یافت نوسانات افزایش می‌یابد و از سطح بریک اوت عبور می‌کند.برای اینکه ترید کنید باید به دنبال روشی باشید که به طور دائم با سطح بریک اوت در تماس باشد.اکثر معامله گران ترجیهشان بر این است که در انتها محدوده رنج وارد بازار شوند؛ چون اغلب در این محدوده شاهد سقوط قیمت به سمت میانه یا پایین محدوده رنج نیستند. 

جمع‌بندی

در این مقاله، ما بازار رنج و انواع رنج را شرح دادیم ؛ برخی نکاتی که برای ورود به این بازار نیاز داشتید را نیز اشاره کردیم.اگر که می‌خواهید وارد بازار رنج شوید بهتر است با استراتژی‌های آن نیز اشنایی کامل داشته باشید تا در این بازار، دچار ضرر و زیان نشوید. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که ترید در بازار رنج چندان راحت نیست. 

بنا به انچه درکتاب تحلیل تکنیکال نکات ذکر شده است، معامله در رنج از ظاهر بسیار راحت دیده می‌شود ولی ترید کردن در این بازار بسیار سخت ودشوار است. در بازار رنج بهتر است در ناحیه‌ایی که حمایت وجود دارد خرید خود را انجام دهید و سپس در نقاطی که میانگین متحرک و شناسایی سطوح مقاومت دارایی خود را به فروش برسانند. ولی به صورت کلی انجام درست این کار، به صورت تصادفی است و پس از چندین بار ترید متوجه این موضوع خواهی شد.  

در رنج با استفاده درست می‌توان سود فراوانی جذب کرد ؛ درست است که پیچیدگی‌های زیادی این بازار دارد ولی با به کار بردن صحیح می‌توان از ترید در رنج استفاده نمود. برای انجام درست ترید در صرافی ارز دیجیتال لازم است بازار را بشناسید و شناخت کاملی از نوسانات بازار داشته باشید. هرگز این نکته را نیز از یاد نبرید که پیچدگی معاملات در رنج به دلیل تصادفی بودن آن است.

مرجع: tradingview

Comments

Popular posts from this blog

چگونه با استفاده از حجم معاملات ارز دیجیتال سود خود را افزایش دهیم؟

بازارهای مالی، ترس و طمع، سه ضلع مثلث ثروت یا ورشکستگی؟!

ده سوتفاهم درباره سرمایه گذاری و ترید در بازار ارزهای دیجیتال